Sport Knowhow XL: ShuffleSports geeft jongeren zelf de regie in beweegaanbod

ShuffleSports, uitgevoerd door Special Heroes, streeft ernaar om jongeren in beweging te brengen binnen de doelgroepen VMBO, praktijkonderwijs (PRO), en voortgezet speciaal onderwijs (VSO). Ontwikkeld in samenwerking met jongeren, richt het initiatief zich op het combineren van bestaande sporten om innovatieve activiteiten te creëren, zoals lasergamen op skeelers of een mix van fitness en trampolinespringen. Door deze activiteiten te integreren in scholen, wil ShuffleSports barrières voor deelname overwinnen, waarbij inclusiviteit en plezier boven prestatie worden gesteld. Met een nominatie voor de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs 2023, streeft ShuffleSports naar verdere impact door jongeren actief bij het proces te betrekken en hen zelf de regie te geven over hun beweegaanbod.

Fieke Uwland, projectleider bij Special Heroes, benadrukt de integratie van ShuffleSports binnen de organisatie en haar rol bij het opzetten van lokale samenwerkingen met scholen, gemeenten en andere belanghebbenden. Het project richt zich op niet-sportende jongeren in het VMBO, praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs, waarbij het doel is om drempels voor deelname weg te nemen en beweegarmoede tegen te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de doelgroep te weinig beweegt, waarbij verschillende redenen ten grondslag liggen aan het gebrek aan participatie in reguliere sportactiviteiten. Door jongeren actief te betrekken bij het ontwikkelen van het aanbod, worden drempels zoals een laag zelfvertrouwen, de nadruk op prestaties en een gebrek aan afwisseling aangepakt. Het resultaat is een divers aanbod van activiteiten, grotendeels bedacht door de doelgroep zelf, die aansluiten bij hun behoeften en interesses.

Op elke school wordt een groepje jongeren gevraagd om de ShuffleSquad te vormen, waarmee ze hun eigen sportaanbod kunnen creëren. Momenteel actief op diverse scholen in Nederland, is het doel om het aantal deelnemende scholen uit te breiden en zo een duurzame impact te realiseren. Met de ondersteuning van toegewijde coaches wordt gestreefd naar een sneeuwbaleffect waarbij steeds meer jongeren worden bereikt en gemotiveerd om deel te nemen aan sportactiviteiten.



Lees meer over de innovatieve aanpak van ShuffleSports op Sport Knowhow XL.