Nieuw sportakkoord geeft gemeenten Kans om aan de slag te gaan met jeugdsport!

Op 14 december 2022 is het ‘Hoofdlijnen Sportakkoord II: Sport versterkt’ ondertekend door het ministerie van VWS, NOC*NSF, VNG/VSG en POS. Met de komst van het nieuwe Sportakkoord start ook het toewerken naar vernieuwde lokale sportakkoorden. Een kans voor gemeenten om aan de slag te gaan met jeugdsport!

Wat houdt een lokaal sportakkoord in?
Vaardig in bewegen

Wij van ShuffleSports zijn razend enthousiast over het thema ‘Vaardig in Bewegen’. Daarom willen we bij deze de oproep doen aan gemeenten om dit thema prominent naar voren te laten komen in hun lokaal Sportakkoord. Het streven binnen het thema ‘Vaardig in Bewegen’ is gelijke kansen voor ieder kind en iedere jongere om vaardig en veelzijdig te sporten en bewegen. De basis voor een leven lang sporten en bewegen wordt namelijk gelegd in de jeugd. Op het moment zijn er veel initiatieven voor kinderen tot 12 jaar, maar is er nog weinig focus op de leeftijd 12 jaar en ouder. ShuffleSports is specifiek ontwikkeld om aan te sluiten bij de wensen en behoeften van deze doelgroep.

Inclusie en Diversiteit

ShuffleSports sluit ook goed aan bij het thema ‘Inclusie en Diversiteit’. Binnen dit thema ligt de focus op het wegnemen van financiële, sociale en praktische belemmeringen. Door het sportaanbod passend en toegankelijk te maken wordt de kansengelijkheid om te kunnen sporten vergroot. Leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs hebben vaak moeite om aansluiting te vinden bij sportverenigingen. Door ShuffleSports op deze scholen aan te bieden, kunnen leerlingen op een laagdrempelige manier en zonder financiele belemmeringen deelnemen aan naschoolse sportactiviteiten. 

Grijp deze kans en ga aan de slag met beweegaanbod voor jongeren!

Team ShuffleSports hoopt dat gemeenten op lokaal niveau onderwijs, sport en bewegen willen samenbrengen. Een volgende uitdaging voor de lokale partijen is om goed te kijken naar hoe het sportaanbod aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Hierin is ShuffleSports een mogelijke oplossing, gezien ShuffleSports is ontwikkeld voor en door de jongeren. 

De deadline voor het herijken van lokale sportakkoorden is 30 juni 2023. Benieuwd hoe ShuffleSports past binnen het sportakkoord in jouw gemeente?